Historie

Velling Koller – et ægte eventyr

Velling Kollers eventyr

Der var engang en eventyrhave på Velling Koller… Og med over 250.000 besøgende til eventyrhaven på én sæson er det ikke helt usandsynligt, at du måske var en af dem?

Lad os tage dig med gennem historien på Velling Koller fra år 1900 til i dag. Og med over 120 års historie bag sig, er der nok at fortælle om Velling Koller. Vi tager dig med – helt fra, hvordan smuk natur og måne-rejser har været med til at gøre Velling Koller til stedet, som det er i dag.
Du kan stadig føle dig omsluttet af en magisk boble på Velling Koller. Historien og magien lever videre i alt, hvad der sker her, og du kan næsten mærke historiens vingesus i træernes blade. Selvom der kun er få bygninger tilbage fra både eventyrhaven og den spæde start af Velling Koller, er historien og den eventyrlige ånd stadig en del af vores identitet.

En udsigt til verdens ende
Fotografen A. L. Berthelsen forelskede sig i Velling Skovenes smukke landskab med fantastisk natur og mageløs udsigt. Han byggede derfor en pavillon med restaurant og atelier på toppen af den sydligste bakke i Søhøjlandet. Allerede i maj 1900 skrev Silkeborg Dagblad om “et nyt etablissement på Velling Koller”. Og et par år senere blev pavillonen udvidet med et hotel og udsigtstårn. Her kunne besøgende nyde udsigten over det kuperede landskab med marker, søer og skov. En udsigt, der strakte sig helt til Himmelbjerget.

Jernbanen havde station i Bryrup, så der var gode transportmuligheder for de mange besøgende. Velling Koller var hermed allerede en succes. Jernbanen kan du faktisk stadig opleve i dag – lige så autentisk som “i gamle dage”.

A. L. Berthelsen tog i midten af 1920’erne til USA, hvor Velling Koller fik en ny ejer og bestyrer. Berthelsen stoppede dog ikke med at drømme sig tilbage til Velling Koller. I 1934 skrev han “Velling Koller: Sang om skønheden”.
I midten af 1930’erne overtog udlandsdanskeren Carl Frost fra USA Velling Koller.
2. Verdenskrig rammer og Carl Frost måtte til USA for at aftjene sin værnepligt. Her lå Velling Koller i dvale, indtil han returnerede efter krigens afslutning. Kort tid efter sælger Carl Frost Velling Koller. Poul Hansen får Velling Koller til at blomstre endnu en gang og med succes – for en tid. Til trods for stor indsats fra lokale kræfter kunne kroen på Velling Koller ikke køre rundt økonomisk og røg på tvangsauktion. En tvangsauktion som skulle ændre Velling Koller og være begyndelsen på en verdensberømt æra.

 

Billeder venligst udlånt af Egnsarkivet Bryrup
Eventyrland opstår i Jyllands hjerte
Den driftige og visionære Holger Rohde købte stedet på tvangsauktionen i 1956. Visionen var et kunstnerhjem. Rohde havde dog en passion for antikviteter, og ud af hans interesse for kunst, gamle sager og finurlige visioner blev eventyrhaven på Velling Koller skabt. I 1962 slog Velling Kollers eventyrhave dørene op. Og herfra gik det stærkt. Stedet blev verdensberømt og en kæmpe succes. Bare på én sæson havde eventyrhaven over 250.000 besøgende. Et besøgstal som kun Tivoli i København kunne slå. En avisartikel fra 1960’erne beskrev stedet som “Et Eldorado af sjove ting og sager!”.
Avisen BT besøgte i 1966 Holger Rohde og udgav artiklen: “Hotelmanden og hans 4261 antikviteter – Et besøg hos hotelejer Holger Rohde, der vil give “plastik-H.C. Andersen” kunstigt åndedræt og lade ham fortælle eventyr på båndoptager”. Artiklens lange navn vidner om et sted og en mand, der er svær at beskrive med få ord.

Fabelagtig fantasi, fremtid og forundring
Eventyrhaven var fyldt med et samsurium af mærkværdige og bemærkelsesværdige oplevelser lige fra koncertorgler til rumraketter. Besøgende kunne bl.a. opleve scener fra H.C. Andersens og brødrene Grimms eventyr fortalt af dukker og mekaniske figurer, et amfiteater, levende chimpanser, en kopi af Gagarins rumfart og Münchhausens lineoverfart på kanonkugle hen over haven. Du kan kun forestille dig, hvordan unge og gamle spærrede øjnene op, imens de blev forbløffet og underholdt. Forretningskonceptet var generelt langt forud for sin tid.
Med en mønt, kunne de besøgende vække scenerne til live med fortællinger fra figurerne, der mekanisk bevægede sig mellem små eventyrlige huse.
Eventyrhavens succes gav Rohde blod på tanden og han åbnede derfor en kopi af eventyrhaven i Sorø på Sjælland.

Rohde blev yderligere inspireret af rumkapløbet i slutningen af 1960’erne og lancerede flere attraktioner med rum-tema. Han præsenterede bl.a. en rumraket, som kunne tage de besøgende på “månerejser“.

Rohdes vision om et kunstnerhjem var ikke helt opgivet. Velling Koller var trods alt et inspirerende og kunstnerisk sted. Derfor boede mange forskellige malere på Velling Koller i længere perioder for at hengive sig til deres værker.

 

Billeder venligst udlånt af Egnsarkivet Bryrup

Storhed og forfald
Eventyrhaven blev mere og mere slidt af de mange besøgende og manglende vedligeholdelse. De mekaniske figurer begyndte så småt at rustne, malingen krakelerede på træfigurerne, de slidte mosfyldte svanebåde fik plads på jorden som blomsterbede og fortællingerne på båndoptagerne blev tavse. Efter flere års forfald begyndte tankerne om en stor restaurering i 1976 at spire. Rohde udtalte i den forbindelse: “Alt, hvad der var gammelt, blev smukt og morsomt – i hvert fald i mine øjne, og derfor begyndte jeg at samle – uden tanker for, om det havde værdi eller ej.”

Disneyland after dark?
En gennemgribende restaurering blev det desværre ikke. Men de forunderlige omgivelser, gamle dukker samt mærkværdige, forældede og lettere forvrængede fortolkninger af Disneyfigurer blev i 1986 scenen til D-A-D’s musikvideo til “It’s after dark”. Og nogen vil måske give ret i, at rekvisitterne og omgivelserne efter mørkets frembrud forvandlede sig til at fremstå mere obskur og underlig – på den uhyggelige måde. Bedøm selv i den (snart) 40 år gamle musikvideo.

Velling Koller i flammer
I slutningen af 1980´erne solgte Rhode sit livsværk til en lokal murermester og nød herefter sit otium i nærområdet. Stedet blev langt om længe gennemgribende restaureret og der blev bygget flere nye bygninger.
Datoen for genåbningen af Velling Koller blev sat. Murermesteren nåede dog aldrig at opleve sin store åbning og se alt det hårde arbejde skabe glæde. En katastrofe skete i vinteren 1988 – kun tre dage før åbningsdatoen. Velling Koller stod i flammer. Kun hotellet, dele af restauranten og den gamle krostue var nogle af de få ting tilbage efter branden. Det gamle udsigtstårn og mange af de helt nye bygninger lå som udbrændt aske…
Murermesteren nåede aldrig at skifte erhverv, og Velling Koller blev solgt som brandtomt. Eventyrhaven blev faktisk derfor aldrig officielt meldt lukket.

Håbet om at genoplive eventyrhaven
Ambitionerne og drømmene for Velling Kollers eventyrhave forsvandt heldigvis ikke med branden. I pinsen 1990 blev parken atter åbnet med nye ejere. Alle eventyr blev istandsat. Selv båndmaterialet med de gamle eventyrsfortællinger blev gennemrenoveret. Nu skulle besøgende ikke længere putte mønter i, men blot trykke på en knap. Ambitionerne var restaurant, familiefester og legeland. Rohdes rumskib blev til en børnebiograf, og det rustne miniaturetog fik nyt liv og kunne igen tøffe rundt med glade børn. Der var blevet renoveret, men meget manglede stadig. Det var en bekostelig affære, som skulle vise sig at tage tid. Men der var pustet liv i Velling Koller igen, hvor mange besøgende lagde rejsen forbi.

Årtusindskift og nye eventyr
I 2006 blev Velling Koller udvidet med en campingplads. Velling Koller var i mange år stedet for mange fester, ferieophold og dagsrejser til både eventyrhaven, minizoo’en, restauranten, campingpladsen og hotellet. Visionerne for Velling Koller har altid været mangfoldige og uden ende.
To nye ejerskift skulle der til i de kommende år. Her udviklede restauranten og hotellet sig gradvist til at være kro-oplevelse og til sidst fungerede hotellet som vandrerhjem fra 2014 – 2023.

Vejen til ro, afslapning, udvikling og aktiv ferie
Fonden Velling Koller ejer i dag campingpladsen samt Hotel Velling Koller, og har gjort det siden april 2022. Hotellet har endnu en gang rejst sig og står majestætisk på toppen af den sydligste bakke i Søhøjlandet. Det gamle hotel fik i 2023 en grundig og omhyggelig renovering – med stor respekt for historien og din komfort.
Den gamle murermestervilla er i dag forvandlet til Uddannelsescenter Velling Koller, hvor studerende og kursister fra hele Skandinavien kommer for personlig udvikling og psykoterapeutiske uddannelser.
Campingpladsens servicebygning og hytter er ligeledes blevet vedligeholdt og restaureret, så du får de bedste rammer til din ferie.

Vi ser nemlig det smukke i Velling Koller som Berthelsen så. Vi mærker det eventyrlige som Rohde gjorde. Vi fornemmer charmen som murermesteren. Og vi ser udviklingspotentialet som alle ejere gennem mere end 120 år har set.
I dag er det dig og din velvære, der er i centrum. Vi giver dig natur, afslapning og muligheder for at skabe dine egne eventyr. Det gør vi med frie, rolige, fredelige og smukke rammer på både campingpladsen og Hotel Velling Koller.
Oplev selv, hvor magisk Velling Koller stadig er med dine forskellige muligheder for ferie og overnatninger.

 

Vi ses på toppen af den sydligste bakke i Søhøjlandet

Camping

Velkommen til en campingplads i rolige og naturskønne omgivelser med fantastisk udsigt på alle pladser. Du bor midt i storslået og fredelig natur, men er stadig tæt på oplevelser, attraktioner, aktiviteter og eventyr.
Læs mere om Velling Koller Camping og kom et skridt tættere på din ferie her.

Hotel

Overnat i charmerende og hyggelige omgivelser med et værelse på Hotel Velling Koller. Her får du eventyrlig atmosfære og rolige rammer – midt i naturen, men stadig tæt på oplevelser, attraktioner, aktiviteter og eventyr.
Oplev det skønne og hyggelige Hotel Velling Koller her.

Hytter

Velkommen til Velling Kollers hytter. Uanset om du søger overnatning til din fisketur eller bare vil opleve campinglivet uden hjul, så kan en campinghytte eller minihytte være det rette valg for din ferie.

Se dine muligheder for leje af hytter her.

Kommende arrangementer

Velling gavl

Vandretur - Det Ukendte Søhøjland

KlubUd | 20. oktober 2024 | 3. november 2024

Tag på en guidet tur i skovområdet omkring Velling Koller. Vandreturen er ca. 15 km, hvor du kommer til at opleve sjældne naturperler så som Velling Kalv, Hundsø, Langkær Højmose og Røverstuen.
Læs mere om oplevelsen og tilmeld dig via linket herunder.

Bemærk: Dette er ikke en tur arrangeret af Velling Koller, men oplevelsesklubben KlubUd.

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere